Menu

Twee metaprogramma’s die stress veroorzaken bij ondernemers

In mijn werk met zzp'ers, zie ik - als het om hun hun werk gaat - vaak een profiel met erg hoge scores voor 'Internal Locus of Control' (Geloven dat je kunt realiseren wat je echt wilt). Soms is die score zo hoog dat het tegenoverliggende metaprogramma, 'External Locus of Control' (Geloven dat het van de situatie afhangt of iets kunt realiseren) slechts 1 punt is. Dit wordt vaak gecombineerd met een hoge score voor 'Internal Reference' (Er van uit gaan dat de dingen gewoon zijn zoals jij ze ziet).

Over alles een mening hebben
Het is niet verwonderlijk dat je deze twee metaprogramma's veel vindt bij mensen die hebben besloten om het alleen te doen en als zelfstandige te gaan werken. Om een bedrijf te starten en vooruit te komen, moet je immers iemand zijn die bereid is om de touwtjes in handen te nemen en over van alles een mening te hebben. Mensen met extreem hoge scores, op welk metaprogramma dan ook,  ervaren echter vaak stress. Als je deze combinatie van denkstijlen aan hebt staan, ben je verantwoordelijk voor alles wat lukt, maar ook voor alles wat niet lukt. En als jij vindt dat je meer had moeten doen, dan is dat ook zo.


Twee beperkende overtuigingen

Mijn ervaring is dat dit vaak gebeurt vanwege twee beperkende overtuigingen:
a) Voor alles verantwoordelijk zijn - ook voor zaken waarop je helemaal geen invloed  op hebt.

Stort de markt ik? Dan had jij dat moeten voorzien. Komt je concurrent met een nieuw product? Dan had jij dat product al veel eerder moeten hebben. Wordt je website minder bezocht? Dan had jij al lang een campagne moeten starten.
b) Geen steun en advies zoeken van anderen, omdat je het zelf het beste weet of hoort te weten. Jij bent toch die ondernemer die het allemaal zo goed begrijpt? Jij bent toch diegene die weet hoe het moet? Anderen hoeven jou toch niet te vertellen hoe jij je eigen zaak moet runnen?


Deze twee overtuigingen leveren vaak een hoge mate van stress op, omdat je je zorgen maakt over dingen die je gewoon niet in de hand hebt, veel tijd besteedt aan het verzamelen van informatie die ze beter door anderen kunt laten uitzoeken en ook doordat je allerlei andere taken zelf doet die ze beter zouden kunnen delegeren.

Het mooie aan MindSonar is dat MindSonar een overtuigend beeld aan levert van de denkpatronen waar problemen op zijn gebaseerd. Dat is een mooie basis voor coaching in de richting een meet behulpzame denkstijl. Natuurlijk, als we naar het complete profiel kijken, zien we bij deze ondernemers ook andere metaprogramma's die bijdragen aan hun problemen en ook die kunnen naar behoefte worden aangepakt. Alle metaprogramma's die met MindSonar worden gemeten zijn veranderbaar.

Een contextuele meting
Als coach vind ik  MindSonar ongelooflijk nuttig in deze context, als ik zie wat voor een positieve impact het heeft op mijn klanten. In het bijzonder merk ik dat de contextuele aard van MindSonar het voor mijn klanten veel gemakkelijker maakt om de resultaten te accepteren en open te staan voor verandering. MindSonar zegt niet: zo ben jij altijd en overal. MindSonar zegt: zo denk jij in deze situaties. En je bent zo veel meer... Ik heb gemerkt dat dit veel minder het geval is met andere psychometrische tools die iemand een label geven en hem of haar onbedoeld mee 'in een hokje' plaatsen - iets dat veel mensen afwijzen, vooral juist degenen die sterk intern gerefereerd (zeg maar: eigenwijs) zijn.About the Author Ann Finnemore

Coach en therapeut, woonachtig in Engeland. Voorheen lerares, medisch onderzoeker en daarna senior manager in de publieke sector. Na een nieuwe opleiding begon Ann in 2008 haar privépraktijk als coach en therapeut, waar ze samen met haar man, een fysiotherapeut, het bedrijf 'Getting You There' oprichtte. Haar eerste boek 'Life in the Driving Seat', verscheen on 2016 (Goldcrest books) en is verkrijgbaar bij Amazon.

Leave a Comment: