Menu

Provocatieve Attributen #9: Tegeltjes

“Sommige mensen spreken uit ervaring,
andere mensen spreken uit ervaring niet.”


Farrally factor 23: Gebruik spreuken, citaten en slogans.

Sinds ik me bezig ben gaan houden met ‘het provocatieve’ verzamel ik spreuken, citaten en slogans. Het is zelfs één van mijn favoriete hobby’s geworden. Nu ik er op let kom ik overal om me heen taal tegen die ik kan gebruiken in een provocatieve sessie. Je hoort mensen de meest leuke, vreemde, suffe, verwarrende maar ook warme, humoristische en provocatieve dingen zeggen. Ik noteer alles in mijn telefoon en zet de beste uitspraken later over in een boekje. De laatste spreuk die ik heb opgeschreven komt van een goede vriend van me die gisteren zei: ‘Nadenken is opwarmen wat al eens eerder vers geserveerd is.’ Leuk om te gebruiken bij piekerende cliënten.


‘De Grote Spreukengrabbelton’

Inmiddels heb ik een fraai boekje met ongeveer 700 zinnen die ik kan gebruiken bij mijn provocatieve cliënten of cursisten. Ik lees het boekje regelmatig voor het slapen gaan nog even door. Dat werkt, want te pas en te onpas schiet me nu taal te binnen die ik provocatief in kan zetten. Ik heb de spreuken ook uitgeprint op kleine papiertjes en in een mooie pot gedaan. Zo heb ik ‘De Grote Spreukengrabbelton’ gecreëerd.


Ik zou nu natuurlijk een lange lijst met leuke, diepzinnige spreuken kunnen geven zoals:


“Als je breekt, breek dan open”


“Als er een tornado aankomt, heeft het geen zin om snel je tuin nog even aan te harken”


“Van een schouderklopje heeft nog nooit iemand een blessure opgelopen”


“Veldslagen tegen vrouwen zijn de enige die je wint door te vluchten”


“Vogels vliegen niet omdat ze het recht hebben om te vliegen maar omdat ze vleugels hebben”


“Wees sterker dan je excuses”


“Mensen die geen vlieg kwaad doen zijn gewoon te langzaam”


“Een pessimist is soms een optimist met meer informatie”


“Vrouwen zijn gevoelig voor redenaties, mannen zijn gevoelig voor consequenties"


“Beleid en debiel hebben niet voor niets dezelfde letters”.


Maar dat doe ik niet. In deze column gaat het tenslotte over attributen. 

Een spreuk hoort op een tegeltje.

Ik had het gevoel dat er meer met spreuken en slogans gedaan kon worden dan alleen ‘De Grote Spreukengrabbelton’. Het antwoord op dat gevoel was heel simpel. Het liefst geef ik als provocatief coach mijn cliënten of cursisten iets tastbaars mee, iets waardoor ze thuis nog met de sessie geconfronteerd worden en een spreuk hoort natuurlijk op een mooi tegeltje. Het gevolg is dat ik nu zelf Delftsblauwe tegeltjes bak. Ik teken de Delftsblauwe omlijsting (Mijn ossekop is inmiddels best goed, al zeg ik het zelf) en laat het midden van het tegeltje leeg zodat het beschreven kan worden. Vervolgens zijn er veel mogelijkheden om de tegeltjes te gebruiken in een provocatieve sessie.


Tijdens een sessie kan je het tegeltje beschrijven en prominent neerzetten zodat je steeds weer op de tekst terug kan komen. Als je met een whiteboardmarker schrijft, kan je zo veel veranderen als je maar wilt. Je kan het probleem in een paar woorden op het tegeltje schrijven. Je kan de bijnaam voor de cliënt op het tegeltje schrijven en weer uitvegen omdat de bijnaam toch ‘scherper’ kan. Je kan de eerste zin voor de eerste-zinsdiagnostiek uitschrijven en zo samen de zin fileren. Je zou een leerdoel van de cliënt kunnen opschrijven. Je kan natuurlijk ook je eigen leerdoel van de dag formuleren. ‘Vandaag niet zo streng zijn!’ of ‘Vandaag de boel niet uit de hand laten lopen!’ Leuk voor de cliënt om te lezen. 


‘Geef hier die stift!’

De cliënt kan natuurlijk ook zelf ingrijpen als hij of zij het niet eens is met wat je schrijft.

- ‘Kijk, hier staat het, “Merel is een onzeker vogeltje”. Ik heb best wel een mooi handschrift vind je niet?’

- ‘Nou daar ben ik het niet mee eens.’

- ‘Vind je het geen mooi handschrift?’

- ‘Nee, dat ik een onzeker vogeltje ben!’

- ‘Het staat op een tegeltje, dus het is waar. Dat is nou eenmaal zo.’

- ’Ik wil er wat anders van maken.’

- ‘Oké…Wat dacht je van “Als je zelfverzekerd bent hoef je geen premie te betalen.” Dat is ook een mooie spreuk hè’

- Geef hier die stift! Ik wil wat anders.

- ……

Misschien gaat de cliënt een spreuk of een opdracht voor zichzelf opschrijven: ‘Ik ga nu echt veranderen!’, of iets dergelijks. Het tegeltje mag de cliënt natuurlijk mee naar huis nemen. Kortom keuze genoeg.


Het Gandhi-verdienmodel.

Het grote nadeel van provocatief coachen is natuurlijk dat het zo effectief is. Cliënten hoeven maar een paar keer te komen en hun probleem is opgelost. We werken eigenlijk met een soort ‘Gandhi-verdienmodel’. Daar heb ik nu dus ook een oplossing voor gecreëerd. Als alle problemen zijn opgelost kan ik altijd nog met mijn Grote Spreukengrabbelton en Delftsblauwe tegeltjes demonstraties gaan geven op een Oude Ambachtenmarkt of een gezellige braderie. 

Of op een congres ofzo…


About the Author Willem Beekhuizen

Willem is leraar aardrijkskunde en geschiedenis, popzanger en provocatief coach level II (en dat is best hoog). Zijn coachingspraktijk in Nijmegen heet 'ContraCoaching'.

follow me on:

Leave a Comment: