Menu

“Nu even niet!” Een provocatieve sessie

Vrouw van 59 jaar, werkzaam als gastvrouw in een RIBW. De cliënt volgt momenteel een MBO opleiding, dit om haar baan te behouden.

Bijnaam:
Deurmat, later in de sessie de slaaf

Aanmeldingsprobleem:
Cliënt denkt dat ze niet meer gemotiveerd is voor de opleiding die ze volgt.

Diagnostiek:
Onderliggende angst-diagnostiek: bang om afgewezen te worden, wil door iedereen aardig gevonden  worden.

Provocatieve interventies:

  1. Wat is het probleem. Ik vraag aan de cliënt wat haar probleem is, hierop antwoordt ze dat ze denkt dat ze niet meer gemotiveerd is voor de opleiding. Ik geef haar aan dat dit geen probleem is. Ik leg haar uit dat ze op haar leeftijd niet meer moet nadenken, alles is in verval, dus ook haar hersenen. Daarnaast, ik heb op deze opleiding nog nooit een gemotiveerde student gezien, dus wat is nu je probleem. De cliënt begint hard te lachen “oh, gaan we zo beginnen, ik weet nog wel wat anders”.
  2. Maar dat is toch prachtig. De cliënt komt met een nieuw probleem, ze vertelt dat ze moeilijk nee kan zeggen tegen mensen. Ik reageer hierop door te zeggen dat dit prachtig is omdat er altijd mensen moeten zijn die het vuile werk op moeten knappen. Jij bent daar uitermate geschikt voor. Volgens mij ben jij masochistisch ingesteld dus is het toch heerlijk dat mensen misbruik van je maken.
  3. Bijnaam geven. Jij bent dus een typische deurmat geef ik de cliënt aan. Hoezo reageert ze. Nou, jij vindt het wel lekker dat anderen jou kunnen gebruiken voor het vuile werk, dus ben je een deurmat. Maar dat geeft niet, je bent vast een hele goede deurmat. Later in de sessie vertelt de cliënt dat ze zelfs werk overneemt van haar collega’s. Oh, reageer ik, eigenlijk ben je meer een slaaf van je collega’s. Je durft je collega’s niet meer aan te spreken op het werk maar voert alles zonder vragen uit, echt een typische slaaf. Ik begin zachtjes We shall overcome te zingen en ga steeds harder zingen. Laten we gelijk het boek De negerhut van oom Tom veranderen in De negerhut van tante Ans, de cliënt schatert het uit.
  4. Levensfaseproblematiek. De cliënt vertelt dat ze toch echt gaat veranderen en meer nee gaat zeggen. Ik vraag haar hoe ze dit wil gaan doen gezien haar leeftijd, oude honden leren geen nieuwe trucjes meer. Bedenk daarbij dat iedereen op je werk je al, gezien je leeftijd, afgeschreven heeft en alleen maar medelijden met je heeft. Wees tevreden, deurmatten en slaven zijn ook nodig.
  5. Geven van absurde oplossingen. 4 uur Cup-a-soup! Ik vertel de cliënt over de reclame van Cup-a-soup. Een leidinggevende die vertelt dat hij open staat voor zijn personeel en graag met hen de dialoog aangaat. Als het 16:00 is drinkt hij een beker Cup-a-soup. Als een medewerker aanklopt en binnenkomt, de leidinggevende gaat helemaal uit zijn dak en schreeuwt “NU EVEN NIET!!!!”. Als oplossing geef ik de cliënt aan iedere dag, de hele dag, Cup-a-soup te nemen. Iedere keer wanneer haar dan wat wordt gevraagd, schreeuw je gewoon “NU EVEN NIET!!!” uit.

Resultaat:
Enkele dagen na de sessie geeft de cliënt een reactie op de huiswerkvragen. Ze vertelt dat al aan het einde van de sessie erg veel in haar hoofd gebeurde en dat dit voor haar aanleiding was om de sessie stop te zetten. Ze schrijft “ik merkte dat ik heel erg begon na te denken over wat je vertelde en uitbeeldde. Doordat je het zo extreem uitvergrootte kwam het dubbel zo hard binnen. De afgelopen dagen ben ik gaan nadenken over wat je vertelde. Ik denk dat er ook een belangrijk deel van mijn opvoeding in mijn probleem zit. Ik ben opgevoed met het motto luisteren, niet moeilijk doen en werken. Maar inmiddels denk ik anders, ik mag er zijn en hoef niet voor iedereen de kastanjes uit het vuur te halen. Het voorbeeld van de Cup-a-soup reclame was voor mij een trigger door voortaan te kunnen zeggen Nu even niet. Ik hoef niet alles zo maar te accepteren. Ik ben blij dat je die grijze hersencellen aan het werk hebt gezet. Ondanks dat het een grappig en leuk gesprek was, heeft het veel met mij gedaan. Zelfs nu nog merk ik dat ik er veel meer mee bezig ben dan ik had verwacht, en dat op mijn leeftijd…”.

Evaluatie:
Een erg leuke sessie waarbij erg veel gelachen werd en er momenten waren dat de tranen van het lachen over de wangen van de cliënt liepen. De cliënt stond er ook helemaal open voor en had zich zelfs voorbereid door op internet filmpjes op te zoeken over provocatief coachen. Na ruim een half uur werd de cliënt stiller en zei op een gegeven moment “ik weet echt niet meer wat ik moet zeggen. Er gebeurt zoveel in mijn hoofd en ik begin te merken dat hetgeen wat je verteld hebt binnenkomt”. De cliënt keek hierbij ook zeer serieus en hoe vrolijk ze was tijdens de sessie, zo bedenkelijk keek ze nu. Ja, zegt ze, er gaat heel veel door mijn hoofd. Dank je wel hiervoor en dank je wel voor het ontzettend leuke gesprek.

Mark Lentink
mark.lentink@nosceretraining.nl

About the Author Posting

Posting is geen auteur. Dit is iemand van IEP Support, die een artikel van de auteur aangeleverd heeft gekregen en in de IEP bibliotheek (Blog) heeft geplaatst. De auteur is degene die bij het artikel staat aangegegeven.

Leave a Comment: