Menu

Metafoor Reinalda: Op verhaal komen met verhaalkaarten

Het onderstaande verhaal is gemaakt door een meisje van 10 jaar. Ze kreeg speltherapie omdat ze gevangen was in een loyaliteitsconflict na de echtscheiding van haar ouders en de geboorte van een halfbroertje (kind vader). Spelen vond ze kinderachtig, maar ook gesprekjes vond ze heel erg ingewikkeld. Uit angst iemand te kort te doen zweeg ze liever.
Ze wilde wel graag verhalen maken, maar ze geloofde ook dat ze dit niet kon.
Om haar te helpen ‘op verhaal te komen’ is gebruik gemaakt van verhaalkaarten. Dit zijn verschillende sets van 52 kaarten met afbeeldingen uit sprookjes, sagen en legenden. Zoals: het kasteel, de prinses, de kikker, het zakje. Deze kaarten werden geschilderd door de Canadese kunstschilder Ely Raman. Zij zijn bijzonder geschikt voor het bedenken van verhalen met kinderen en volwassenen. (Meer informatie over de kaarten kunt u vinden op de website van de uitgever OH-Cards).

Ik laat een kind altijd 5 kaarten uit een set van 52 kiezen. Allereerst door 2 stapels te maken: een ‘ja’ en een ‘nee’ stapel. Dit herhaal ik met de ‘ja’ stapel (net zo vaak als nodig)  tot er 5 kaarten overblijven. Dan vraag ik de kaarten in volgorde van een verhaal te leggen. Daarna vraag ik het verhaal te vertellen. Ik maak notities. Ik pimp sommige zinnen op, maar leg die steeds ter goedkeuring aan het kind voor. Daarna scan ik de kaarten en typ ik het verhaal voor het kind uit.

De Beddenmaker en de koningin

Reinalda1Lang geleden, in een klein huisje woonde een meneer. Hij was niet jong en hij was niet oud. Hij woonde daar helemaal alleen in het bos. Hij werkte in de stad en hij maakte bedden. Hij was een hele goede beddenmaker, maar hij was er nooit echt beroemd om geworden. Hij was tevreden.
Maar op een dag kreeg hij van de koningin een brief. Daar stond in dat hij blind een bed voor haar moest maken. En daarbij moest het bed ook nog eens mooi zijn. Als de beddenmaker zijn taak goed volbracht verdiende hij een zak met goud. Wanneer hij faalde moest hij zijn werk overdoen, weliswaar zonder blinddoek, maar dan zou de beloning slechts een halve zak goud zijn.

Reinalda2Vol goede moed wilde de beddenmaker op weg gaan naar het kasteel. Maar ook dat moest blindelings gebeuren. Hij werd daarbij gecontroleerd door een dienaar van de koningin die hem echter absoluut niet van dienst wilde zijn door aanwijzingen te geven. Deze dienaar lette alleen maar op.
De beddenmaker kwam bij een riviertje. Hij struikelde en viel er in. De lakei hielp hem nu wel, maar vervolgens wees hij de beddenmaker totaal de verkeerde kant op waardoor hij regelrecht terugliep naar zijn eigen huis. Daar aangekomen realiseerde de beddenmaker zich dat hij overnieuw moest beginnen en ook dat de lakei niet werkelijk behulpzaam was.
De beddenmaker haalde diep adem en begon zijn reis opnieuw. Dit keer wist hij de rivier veilig te passeren.

 

Reinalda3Na enige tijd kwam hij aan bij het kasteel. Daar wilden de wachters hem echter niet binnen laten. Ze lieten de beddenmaker eerst een raadsel oplossen. Het raadsel luidde: Hoe heet de koningin met haar achternaam. De beddenmaker begon te piekeren. En de wachters vertelden erbij dat het een gemakkelijk raadsel was en dat de naam begin met een B, maar ook dat de beddenmaker slechts 3 kansen kreeg.
Als eerste raadde hij Berg, als tweede raadde hij Buik, dat was allebei niet goed. Als derde raadde hij Boot en dat bleek wonder boven wonder te kloppen. Dus toen mocht de beddenmaker naar binnen.
Reinalda4Toen moest hij nog blind een bed gaan timmeren. Niemand ging hem helpen, hij moest het helemaal alleen doen én hij kreeg te horen dat het bed al de volgende morgen klaar moest zijn.
De beddenmaker vond het heel moeilijk. Hij begon met de zijkanten, toen de plank aan de onderkant en tenslotte stevige pootjes. Terwijl hij dacht dat zijn taak klaar was kreeg hij nu te horen dat het bed ook nog geschilderd moest worden en dat hij blind de favoriete kleur van de koningin moest kiezen uit 4 potten die op een rijtje voor hem klaar stonden. De volgorde van de potten was paars, rood, groen en zwart. Maar dat wist de beddenmaker natuurlijk niet. Hij koos gewoon de eerste pot in de rij en hoopte er het beste van. Het schilderen moest heel precies gebeuren. En de beddenmaker was wel zes uur bezig. Daarna mocht hij eindelijk zijn blinddoek af doen. Het bed was heel erg mooi geworden. Maar nóg was de koningin niet tevreden. Ze droeg de beddenmaker op haar matras te gaan zoeken, het op het bed te leggen en dan op zoek te gaan naar haar beddengoed. De beddenmaker vond een matras op de kamer van een lakei en beddengoed op de zolder. Hij wist heel zeker dat dit allemaal van de koningin was, al wist hij niet hoe het kwam dat hij zit zo zeker wist, misschien omdat het allemaal paars was. Toen het bed was opgemaakt was de koningin echter nog steeds niet tevreden. Ze droeg de beddenmaker op het bed naar haar kamer te brengen, waarbij hij er zonder hulp achter moest zien te komen waar haar kamer was.

Reinalda5De beddenmaker wist natuurlijk niet waar die slaapkamer was. Het hele kasteel had wel 20 kamers. En opnieuw mocht hij slechts 3x raden.
De eerste kamer die hij binnen ging was de eerste kamer die hij zag. Maar die kamer was het niet. Toen ging hij de tiende kamer binnen. Maar ook die keuze was niet juist. Tenslotte ging hij naar de zolder en inderdaad, hier was de slaapkamer van de koningin.
Om het bed erheen te brengen maakte de beddenmaker er wieltjes onder. En toen het op de zolderkamer stond kreeg hij eindelijk zijn zak met goud. Dat kon hij goed gebruiken. Hij kon er zijn leven lang eten van kopen. En hij hoefde nooit meer te werken. Hij verhuisde daarom naar zijn familie die aan de andere kant van de wereld woonde. Hij was nooit meer alleen en leefde nog lang en gelukkig.

About the Author Reinalda Kerseboom

Reinalda Kerseboom was meer dan 30 jaar speltherapeut. Ze volgde haar NLP-opleidingen en de opleiding tot provocatief coach bij het IEP. Ze was gespecialiseerd in het werken met metaforen. Ze is auteur van een aantal boeken met en over hulpbronverhalen. --- Ze had een praktijk in Renkum, waar ze kinderen, jongeren en ouders zag. ---- Ze geeft momenteel geen therapie meer, maar houdt zich bezig met het management van haar Bed & Breakfast; zij is eigenaar van B&B 'de Kleikamp' in het mooie Renkum, Gelderland. Zeker een bezoek waard!

Leave a Comment: