Menu

Leukste ooit

Een verschil maken in iemands leven, een inspiratie zijn voor de ander of hulp kunnen geven als een vriend of collega even de weg kwijt is: wie wil dat niet? 


Mensen willen graag hun medemens tot dienst zijn. Alleen de vraag is hoe je, van mens tot mens, die inspirerende factor kunt zijn. Sommigen volgen daar een opleiding voor. En dat is prima. Maar een eerste aanzet kan veel sneller en simpeler.


Wat ik ga voorstellen, is wel iets wat in mijn lange loopbaan als psycholoog heb ontdekt. Maar wat ik heb ontdekt, daar hoef je niet voor doorgeleerd te hebben. Het gaat om, wat tegenwoordig mindset wordt genoemd, ook wel aangemerkt als mentale houding, attitude of uitkijk. Normaal gesproken praten mensen met elkaar zonder enige, specifieke vooringenomenheid. Het komt zoals het komt; en het gesprek loopt zoals het loopt. Maar stel je nu eens voor dat je een gesprek begint met de vaste overtuiging dat die ander de leukste persoon ooit is. En stel je ook eens voor dat je dit gewoon hardop zegt voordat nog een woord gewisseld is: ‘jij bent, wat mij betreft, de leukste persoon die ik ooit heb ontmoet’. Nu zal die ander waarschijnlijk met enige verbazing reageren; en als het iemand is die je al langer kent, zeggen: ‘hoe kom je daar nu ineens bij?’ Het antwoord moet dan zijn: ‘dat vind ik gewoon’. Als het iemand is die je nog niet kent, zal die persoon zeggen: ‘hoe kan dat, je kent me helemaal niet eens’. Het antwoord is dan: ‘nee, dat klopt, maar soms weet je iets voordat het zich bewezen heeft’.


Vervolgens stip je, tijdens het gesprek, alle momenten aan die jouw overtuiging (‘jij bent de leukste ooit’) ondersteunen; en jouw gesprekspartner zal van de ene verbazing in de ander vallen. Overigens zul jij, in deze positieve mindset, ook verbaasd zijn hoeveel aanwijzingen jij kunt vinden om jouw gekozen uitgangspunt te onderbouwen (‘zoals jij nu lacht, dat bedoel ik nou’). Het is een vorm van selectieve waarneming die gewoon werkt, simpelweg omdat je je dat hebt voorgenomen.


Mocht je voor een bepaald iemand liever kiezen voor ‘slimste ooit’, ‘creatiefste ooit’ of ‘aardigste ooit’, dan kan dat ook natuurlijk. Waar het, in essentie, om gaat is dat je jezelf in een positieve stemming brengt die dan vervolgens, na verloop van tijd, als vanzelf overslaat op de ander.


Verliefde mensen zullen mijn idee meteen begrijpen omdat zij deze gemoedstoestand van jij-bent-de-leukste-ooit al bij zich dragen. Maar je hoeft gelukkig niet eerst verliefd te worden om deze opgewekte mindset aan te zetten.
Normaliter moet de ander een compliment verdienen, wil je deze ook kunnen geven. Daarom is de verrassing des te groter wanneer je een compliment uitdeelt, voordat die ander er ook maar iets voor gedaan heeft. De woorden ‘jij-bent-de-leukste-ooit’ bewijst zichzelf. Door de wisselwerking.


About the Author Jeffrey Wijnberg

Werd geboren in Madison, Verenigde Staten in 1951. Na zijn gymnasiumtijd in Nederland studeerde hij enkele jaren muziek en psychologie in de VS. In 1977 voltooide hij zijn studie in de klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit te Groningen. De eerste privé-praktijk van Noord-Nederland werd door hem in Groningen opgezet. Hij is sindsdien zelfstandig gevestigd. Als psychotherapeut gaat zijn speciale belangstelling uit naar de provocatieve stijl. Voor het IEP geeft hij, samen met Jaap Hollander, introductieworkshops Provocatief Coachen als ook de twee-jarige opleiding Provocatief Coachen. Hij is publicist en auteur van populair-wetenschappelijke psychologie boeken, waaronder "Provocatief Coachen", de uitdagende stijl van helpen", "Gekker dan gek; hoe provocatieve therapie werkt", "Niet-helpen voor hulpverleners", "In het diepste van de ziel is niets te zien; "Provocatieve psychologie", "Niemand is iemand zonder de ander" en "Succes is ook niet alles; verder met provocatief coachen". Hij is, als psychotherapeut, erkend en geregistreerd door de overheid. Elke maandag verzorgt hij een column in het dagblad "De Telegraaf", pagina Vrouw. Voor coaching- en therapie-afspraken is hij altijd bereikbaar op 050-3113900. Zie ook www.wijnbergenwijnberg.nl

Leave a Comment: