Menu

Provocatief: de keukenmachine

Gemak dient de mens; en dat geldt zeker voor de keukenmachine.  In een handomdraai kunnen allerlei soorten ingrediënten worden gehakt of vermalen.  Toch belandt de keukenmachine meestal ergens achterin de kast bij alle andere spullen die niet worden gebruikt.  En dat heeft alles te maken met het noodzakelijk onderhoud. 


Noodzakelijk onderhoud

Nu is het maar de vraag of het tijdsverlies van de schoonmaak van het apparaat zoveel groter is dan de tijdswinst van het gebruik.  Zelf heb ik in ieder geval dat tijdsverschil nooit geklokt. Maar kennelijk geeft de beleving in tijd de doorslag: het vervelende gevoel van het nawerk geeft zoveel weerzin dat het gemak van de keukenmachine zijn glans verliest. Menig (thuis)kok zal dan ook met enig bravoure beweren dat hij efficiënter met een goed en scherp keukenmes werkt dan met één of ander apparaat; en lacht je uit als je het snijwerk zelf niet kunt volbrengen.


Hoe dan ook, het probleem van de keukenmachine is het nawerk, een fenomeen dat ook verklaart waarom er zoiets bestaat als bindingsangst: een leuke ontmoeting eventueel gevolgd door wat opwekkende seks is prima, maar dan liever niet met de verplichting van een vaste relatie. Want laten we wel wezen: als het gaat om een vaste relatie, dan is dat wel het toppunt van veel en noodzakelijk onderhoud.


High maintenance woman

Overigens, is er met dit onderwerp toch iets vreemds aan de hand. Want mannen die hun bindingsangst per ongeluk vergeten en wel in een vaste relatie verzeild raken, hebben –tegenstrijdig genoeg- vaak een vrouw die juist heel veel onderhoud nodig heeft (‘high maintenance woman’), een fenomeen die alleen te verklaren is door de mannelijke afhankelijkheid van erkenning: hij gaat dan net zolang door met het onderhoud totdat hij eindelijk een keer haar goedkeuring in de wacht kan slepen.


Voor haar geldt hetzelfde als voor een ‘lemon’: hoe meer onderhoud er wordt ingestopt des te moeilijker het is om er afscheid van te nemen.


Diezelfde afhankelijkheid bestaat niet ten opzichte van een keukenmachine. Ik bedoel, het kan die keukenmachine geen bal schelen of hij al dan niet iets van aandacht in de wacht kan slepen. Ongebruikt ergens achter in één of andere kast, die keukenmachine zal geen krimp geven. Overigens zal menig vrouw die in een vaste relatie zit ook vaak moeten zuchten van al het onderhoud dat haar man behoeft.  Als die vrouw geweten had hoeveel onderhoud aan hem kleeft, dan was zij wellicht nooit aan die relatie begonnen. Maar goed, voor haar geldt hetzelfde als voor een ‘lemon’ (miskoop van een auto): hoe meer onderhoud (moeite en geld) er wordt ingestopt des te moeilijker het is om er afscheid van te nemen.


De keukenmachina als symbool

Met de keukenmachine als symbool is duidelijk hoeveel moeite mensen hebben om onderhoud te plegen. Om die reden geef ik iedereen die op mijn spreekuur komt een vet compliment; en zeker de mensen die zich, over een langere periode, echt inzetten voor de therapie. Zij zien een persoonlijk onderhoud met mij als de ideale manier om aan persoonlijk onderhoud te doen.About the Author Jeffrey Wijnberg

Werd geboren in Madison, Verenigde Staten in 1951. Na zijn gymnasiumtijd in Nederland studeerde hij enkele jaren muziek en psychologie in de VS. In 1977 voltooide hij zijn studie in de klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit te Groningen. De eerste privé-praktijk van Noord-Nederland werd door hem in Groningen opgezet. Hij is sindsdien zelfstandig gevestigd. Als psychotherapeut gaat zijn speciale belangstelling uit naar de provocatieve stijl. Voor het IEP geeft hij, samen met Jaap Hollander, introductieworkshops Provocatief Coachen als ook de twee-jarige opleiding Provocatief Coachen. Hij is publicist en auteur van populair-wetenschappelijke psychologie boeken, waaronder "Provocatief Coachen", de uitdagende stijl van helpen", "Gekker dan gek; hoe provocatieve therapie werkt", "Niet-helpen voor hulpverleners", "In het diepste van de ziel is niets te zien; "Provocatieve psychologie", "Niemand is iemand zonder de ander" en "Succes is ook niet alles; verder met provocatief coachen". Hij is, als psychotherapeut, erkend en geregistreerd door de overheid. Elke maandag verzorgt hij een column in het dagblad "De Telegraaf", pagina Vrouw. Voor coaching- en therapie-afspraken is hij altijd bereikbaar op 050-3113900. Zie ook www.wijnbergenwijnberg.nl

Leave a Comment: