Menu

F5 – Verfris je team (Powered by MindSonar)

Door Jennet Burghard

Ik was onlangs in Warschau voor de certificatietraining MindSonar en Tomek Zawadzki, die MindSonar in Polen vertegenwoordigt, liet mij de volgende foto zien die Jaime Leal op Twitter had gepost.

 

f5-jaime

 

We keken geïntrigeerd naar deze foto. Wat waren deze mensen aan het doen met al die Mindsonar profielen en wat betekende F5?

 

Helaas werkte Skype die week net niet lekker, maar via een andere manier kwamen we toch in gesprek met Jaime en legde hij uit hoe ze in Zuid-Amerika producten aan het ontwikkelen zijn, waar gelicentieerde Mindsonar professionals mee uit de voeten kunnen bij opdrachtgevers. Zeg maar kant-en-klare “Powered by Mindsonar”-formats.  Slim vind ik, want de toepasbaarheid van Mindsonar is zo groot. Is het in te zetten bij coaching? Ja. Voor cultuurtrajecten? Ja. Voor loopbaanbegeleiding? Ja. Voor teambuilding? Ja.  Werving en selectie? Ja.  En dan is de opsomming nog niet af.

 

Als Apple gebruiker had ik het niet vanzelf door 😉 maar F5 bleek een deel van de titel van de workshop te zijn – naar analogie met de F5 ververs-functie in windows–  F5 Refresh your Team.

 

Ik vind het een verfrissend idee. Mindsonar inzetten terwijl er (nog) niets aan de hand is. Vanuit de behoefte om als team eens op een andere manier met elkaar bezig te zijn en elkaar te leren kennen en begrijpen.  Een dagje aandacht voor elkaar. Voor teams die elkaar al langer kennen en net zo goed voor teams die elkaar beter willen leren kennen.

Want wat behelst het format – en een dank je wel aan Jaime dat hij het zo vrij wil delen –

 • Alle teamleden vullen de MindSonar in. Voorafgaand aan de teamdag krijgen ze allemaal een individueel gesprek met de MindSonar professional waarin hun eigen profiel wordt besproken.
 • Op de teamdag hangen alle profielen geanonimiseerd op flipovervellen met daaronder een groot leeg kwadrant. Gedurende de dag gaan de teamleden per kwadrant aan de slag met het duiden van alle profielen.  Zo mooi om het anoniem te doen – om weer eens fris en fruitig naar elkaar te gaan kijken. Jaime vertelde dat de kans groot is dat je ook opnieuw naar jezelf kijkt – veel
 • mensen herkennen hun eigen profiel niet als ze de criteria niet kunnen lezen. Verrassende bijkomstigheid.f5-voorbeeld
 • Het vullen van het eerste kwadrant doet mij wel wat denken aan kernkwaliteiten van Daniel Ofman. Door naar de symbolen linksboven op het profiel te kijken – krijg je zicht op de dominante denkstijlen van die persoon. Op allerlei andere muurversieringen hangen synoniemen van alle metaprogramma’s. Daar kan iedereen op spieken om de hoogst gescoorde metaprogramma’s te beschrijven. Dit kwadrant krijgt de naam Superpowers.
 • Het tweede kwadrant hebben ze Weaknesses genoemd. Wat zijn de tegenovergestelde thinking patterns van kwadrant 1 waar dus laag op gescoord is? Welke denkstijlen heeft iemand niet vaak ‘aan’ staan.  Denk aan iemand die hoog scoort op Globaal (Houdt overzicht – Bezig met de grote lijnen) en dus de denkstijl Specifiek minder ‘aan’ heeft staan. Dat betekent dat in kwadrant 2 kan komen te staan: Moeite met details – Vaag
 • Voor het derde kwadrant krijgt iedereen een print van zijn eigen profiel – met het verzoek dit niet te laten zien aan de anderen. Met het eigen profiel in de hand is de opdracht ‘als ik mijn profiel vergelijk met de anderen wat zijn dan de mogelijke uitdagingen die ik heb met de andere profielen? Waar kunnen jij en ik fricties en miscommunicatie krijgen? Nu schrijft iedereen zijn initialen achter een opmerking.Stel ik scoor hoger op Specifiek – dan zou ik in kwadrant 3 kunnen opschrijven: Ik krijg snel het idee dat je vindt dat ik zeur, als ik vragen stel om helder te krijgen wat je precies bedoelt. Zo’n lange zin kan een globale denker al irriteren J
 • Tot slot wordt het vierde kwadrant ingevuld met  ‘How can you help me…’ Hoe kun jij mij helpen om deze verschillen tussen ons in iets positiefs te vertalen? En wederom voegt iedereen zijn initialen toe.  In ons voorbeeld: Geef mij a.u.b. de kans om door te vragen als ik jou nog niet begrijp – ik heb die details nodig om mijn werk goed te doen.

Inmiddels zal wel duidelijk zijn in een team welk profiel bij wie hoort. Loop er nog eens langs en zie hoe een toename in inzicht in denkstijlen leidt tot een afname van onderlinge irritaties.

Daarna gaat de groep naar alle profielen kijken en zegt op basis van kwadrant 1:

Hoe kunnen wij onze krachten gebruiken?

Op basis van kwadrant 2: Hoe kunnen we voorkomen dat we last krijgen van onze zwaktes?

Hoe verminderen we onze (eventuele) conflicten (kwadrant 3)

Hoe brengen we al deze leerpunten (kwadrant 4) in praktijk?

Ik kan niet wachten om dit format met een team te gaan doen. Anders dan anders met elkaar bezig zijn. Heel veel leren en zelf ontdekken. Ben ik wel fan van.

Jennet Burghard

 

 

 

[1] MCT = MindSonar Certification Training

[2] Tomek Zawadzki is distributeur voor MindSonar in Polen

[3] Jaime is distributeur van MindSonar voor Zuid-Amerika en verzorgt daar de MCT.  We veroveren de wereld gestaag  met MS J

 

 

About the Author Jaap Hollander

Psycholoog, NLP-trainer, Trainer provocatief coachen, schrijver (11 boeken), directeur IEP --- Geeft NLP- en provocatieve workshops en -opleidingen. --- Stond vijf jaar achtereen in de top-500 professionals van ‘Quote’. --- Ontwikkelde MindSonar.

Leave a Comment:

2 comments
Anneke Durlinger says 2 maart 2016

Hartstikke leuk om te lezen en een mooi interactieve toepassing, waarbij mensen niet alleen aan het consumeren zijn, maar juist goed reflecteren en verbinden.
Dank je wel voor de heldere uiteenzetting
Vrolijke groet
Anneke Durlinger

Reply
  Jaap Hollander says 7 maart 2016

  Hi Anneke
  Ja, het is een hele leuke methode. Natuurlijk ben ik op de eerste plaats heel blij met de internationale synergie rond MindSonar! Iemand in Guatemala bedenkt iets en het wordt opgepikt door twee trainers uit Nederland en Polen… Ik heb het laatst ook een keer gedaan met een groep en het beviel super. Aan de ene kant is het heel simpel, maar aan de andere kant zit het best mooi uitgekiend in elkaar. Wat ik vooral een leuke bonus vind is dat mensen ook reacties geven op hun eigen profiel, op een moment dat ze nog niet weten dat dat hun profiel is. Soms zitten daar rake commentaren bij die ze dan even later zelf terug zien.

  Reply
Add Your Reply