Menu

Wat is MindSonar precies?

Ik kan best specifiek zijn.
Bijvoorbeeld bij het uitbrengen van het boek Present! ben ik met een stofkam door de laatste proefdruk heen gegaan om zo de allerlaatste type- en schrijffouten er uit te halen.  Foutloos resultaat … dacht ik.
Toen het boek was uitgegeven vond iemand een foutje op bladzijde 5. Onze vertaler voor de Engelse editie van het boek vond er later nog één. Onlangs vertelden Koos Wolcken en ik in een trainingsgroep dat we bezig zijn met de 2e herziene versie van het boek. Iemand uit de groep bood spontaan aan ons boek door te nemen op mogelijk nog meer fouten. Kreeg ik een week later een mail met nog 5 (!) gevonden fouten.  Dankbaar natuurlijk voor het feit dat we die er uit kunnen halen, maar hoe vaak heb ik die teksten niet gelezen met de denkstijlen mismatching en specifiek ‘aan’? Toch niet specifiek genoeg geweest.

Op een netwerkborrel werd mij onlangs gevraagd “… en waarom willen ze in Polen dan getraind worden in MindSonar? Wat is MindSonar eigenlijk precies?” naar aanleiding van wat Poolse berichten die gespot waren in mijn tijdlijn op Facebook.
Enthousiast begon ik: “… een fantastische test, overal inzetbaar, die analyseert hoe mensen denken in een bepaalde situatie.” Het kan aan de borrel hebben gelegen … maar de anderen keken me wazig aan en het onderwerp was snel van tafel.  Ik vroeg me later af en nog steeds: hoe had ik dit meteen specifieker en/of praktijkgerichter kunnen beantwoorden?

Ik weet nog goed dat Lot Wielders en ik jaren geleden een mooie flyer maakten over de inzetbaarheid van MindSonar bij teamcoaching en individuele coaching. We lieten deze zien aan een marketing expert. Hij keek niet of nauwelijks naar de folder en zei direct: ‘Organisaties zijn niet geïnteresseerd in tools of testen, ze willen oplossingen voor hun problemen.’

Bij welke problemen wordt MindSonar dan ingezet? Op de website www.mindsonar.info staan showcases beschreven hoe het gebruikt is bij recruitment, teambuilding, cultuurverandering, sales performance verbeteren, on-boarding van nieuwe medewerkers, leiderschaps-ontwikkeling, etc.
Ik zet het samen met Lot Wielders in voor het optimaal functioneren van sportteams die (elke keer in een andere samenstelling) naar belangrijke toernooien gaan zoals WK’s en Olympische Spelen. En we zetten het ook in, totaal anders, voor assessments en recruiting. Oftewel: MindSonar kan overal gebruikt worden waar het belangrijk is om te begrijpen hoe mensen denken.  Het is een analyse die recht doet aan het unieke van ieder mens én concrete handvatten voor ontwikkeling biedt.

Nu ik toch in Polen ben, heb ik het maar rechtstreeks gevraagd: Waarom willen jullie getraind worden in MindSonar? Simon Sinek is er beroemd mee geworden – “Start with WHY”. Aan de training doen veelal coaches, consultants, trainers en enkele managers mee.  De antwoorden: “omdat het zoveel toepassingsmogelijkheden heeft; het maakt onzichtbare denkpatronen helder, dat kan je op zoveel plekken gebruiken; MindSonar oordeelt niet, er worden geen labels geplakt; MindSonar ondersteunt groei.”

Prachtig en dit blijft globaal en conceptueel, toch?. Voordat ik hulp ga vragen, eerst nog een stapje hoger naar het niveau van zingeving. Wat is het hogere waaraan we bijdragen met de inzet van MindSonar? Naar mijn idee aan een wereld waarin verschillen in denken hulpbronnen worden in plaats van hindernissen,  waardoor er meer respect en verbinding tussen mensen kan ontstaan.

En hoe kunnen we dit alles helder en concreet verwoorden voor mensen die er nog nooit van gehoord hebben? Wat is Mindsonar eigenlijk precies? Wie heeft er ideeën en wil ze delen? Welke oplossing vond jij dankzij MindSonar c.q. toepassing van metaprogramma’s? Ik ben super benieuwd.

Jennet Burghard
jennet.burghard@decirkel.net

About the Author Posting

Posting is geen auteur. Dit is iemand van IEP Support, die een artikel van de auteur aangeleverd heeft gekregen en in de IEP bibliotheek (Blog) heeft geplaatst. De auteur is degene die bij het artikel staat aangegegeven.

Leave a Comment: