Menu

Boekbespreking ‘Van Allebei’

Boekbespreking

‘Van allebei’  door Reinalda Kerseboom

Door Nico Knijnenburg

 

Het boek ‘Van Allebei’ is prachtig geïllustreerd en de verhalen over de scheiding van de ouders zijn duidelijk en kunnen een steun zijn voor de  kinderen. De scheidende ouders krijgen met dit boek een voorbeeld hoe met hun kinderen over de scheiding te spreken.

Voor de kinderen is een scheiding een traumatische gebeurtenis. Zij wensen dat de ouders bij elkaar blijven. De verhalen in dit boekje zijn metaforisch: en dat kunnen de kinderen goed verdragen.

Iets minder geslaagd vind ik de volgorde van de verhalen. Het verhaal van Odra Buys: “ Bo, de kleine beer” zou als eerste in dit het boekje moeten staan. Het verhaal brengt de woede en teleurstelling en dat is de eerste stap voor het kind bij het aanvaarden van de nieuwe situatie. Dit verhaal vertelt over de positie van het kind: de woede en het verdriet en het verlies. Kunnen de scheidende ouders zich verplaatsen in het kind?

In de twee verhalen van Renalda Kerseboom ligt de kern op uitleg van de scheiding. Dat is fase twee.

Ook deze verhalen zijn mooi; maar ze kunnen pas gebruik worden als eerst aandacht is voor de woede een de teleurstelling. Ik lees graag wat het het kind moeilijk maakt. Scheidende ouders hebben nog meer empathie nodig bij de verliezen van het kind: de kinderen zijn de grote verliezers en hebben steun nodig om het te verwerken.

De drie volgende verhalen met aparte problemen: heel mooi voor zowel het kind als de ouders.

Dus: lees en gebruik dit mooie boek bij  de scheiding problematiek en geniet van de mooie tekeningen!

Nico Knijnenburg
GZ psycholoog

About the Author Jaap Hollander

Psycholoog, NLP-trainer, Trainer provocatief coachen, schrijver (11 boeken), directeur IEP --- Geeft NLP- en provocatieve workshops en -opleidingen. --- Stond vijf jaar achtereen in de top-500 professionals van ‘Quote’. --- Ontwikkelde MindSonar.

Leave a Comment: